Dieta w Stwardnienieu Rozsianym |
---|
Napisany Mon 10 Sep 2007 przez Cypek (36999 odsłon) |
Ocenie leczniczego znaczenia znajdujÄ…cych siÄ™ w diecie wielu różnych elementów od lat poÅ›wiÄ™ca siÄ™ dużo zainteresowania. StÄ…d też w piÅ›miennictwie naukowym spotyka siÄ™ prace dotyczÄ…ce oceny różnych sposobów żywienia, a w literaturze popularnej, tygodnikach i miesiÄ™cznikach zalecenia żywieniowe czÄ™sto bardzo siÄ™ od siebie różniÄ…ce. Dlatego też przygotowaliÅ›my dla chorych ze stwardnieniem rozsianym pewne informacje, zasady żywieniowe, zwracajÄ…c uwagÄ™ na szczególnie korzystne, jak również niekorzystne formy żywienia. Ważne jest, żeby wiedzieć, wbrew różnym poglÄ…dom, że nie istnieje specjalna dieta lecznicza, która mogÅ‚aby wpÅ‚ynąć na naturalny przebieg choroby. IstniejÄ… natomiast diety, które mogÄ… wspomagać leczenie farmakologiczne. Krótka historia Swank w roku 1950 na podstawie obserwacji, że wÅ›ród ludnoÅ›ci stosujÄ…cej dietÄ™ wysokotÅ‚uszczowÄ… stwardnienie rozsiane jest czÄ™stsze, zaczÄ…Å‚ zalecać chorym dietÄ™ ubogÄ…, szczególnie w tÅ‚uszcze zwierzÄ™ce. Dieta ta wykluczaÅ‚a np. masÅ‚o, zalecaÅ‚a stosowanie tÅ‚uszczów zwierzÄ™cych w iloÅ›ci nie wiÄ™kszej niż 15g/dzieÅ„, a sugerowaÅ‚a stosowanie 15 ml pÅ‚ynnych tÅ‚uszczów roÅ›linnych (ok. 15 ml dziennie) i tÅ‚uszczu rybiego (ok. 5 ml dziennie). Badania Altera z 1974r. i szereg prac Lauera z lat 90. potwierdziÅ‚y epidemiologiczny zwiÄ…zek czÄ™stoÅ›ci zachorowaÅ„ na stwardnienie rozsiane z wysokim spożyciem produktów zwierzÄ™cych, jak również pewne ochronne znaczenie diety bogatej w produkty rybne. Aczkolwiek spostrzeżenie to dotyczy wiÄ™kszoÅ›ci chorób, to jednak w stwardnieniu rozsianym rola znajdujÄ…cych siÄ™ w pokarmach zwierzÄ™cych nienasyconych kwasów tÅ‚uszczowych byÅ‚a szczególnie badana. Prowadzone w Wielkiej Brytanii i Kanadzie badania wykazaÅ‚y szczególnÄ… rolÄ™ w Å‚agodzeniu rzutów w poczÄ…tkowym stadium choroby kwasu linolowego, a badania Fratzera w Niemczech (1992) kwasu arachidonowego. Szereg diet opiera siÄ™ na roli hamujÄ…cego procesy zapalne znajdujÄ…cego siÄ™ w wiesioÅ‚ku kwasu gamma-linolowego, czy wystÄ™pujÄ…cego w oleju z orzechów laskowych kwasu alfa-linolowego. Coraz wiÄ™cej uwagi poÅ›wiÄ™ca siÄ™ znaczeniu w stwardnieniu rozsianym tzw. przeciwutleniaczy, których rola badana jest również w wielu innych procesach chorobowych. Chociaż nie udowodniona jest skuteczność w leczeniu stwardnienia rozsianego, to nadal samodzielnie stosowane przez wielu chorych sÄ… niżej wymienione diety: - dieta bezglutenowa – z wyłączeniem głównie przetworów pszenicy i żyta, - dieta naturalna Eversa – zawiera tylko skÅ‚adniki nie poddawane procesom obróbki kulinarnej tj.: surowe warzywa korzeniowe, ser, surowe jaja i nie przegotowane mleko, miód, masÅ‚o, kieÅ‚ki pszenicy. W diecie tej niedozwolone byÅ‚y: sól, cukier, sÅ‚odycze, - dieta Mac Dougala – łączy dietÄ™ bezglutenowÄ… z niskotÅ‚uszczowÄ…, - dieta Fratzera – zalecajÄ…ca stosowanie tylko tÅ‚uszczów zwierzÄ™cych, wÅ›ród których podstawÄ… miaÅ‚o być masÅ‚o; dieta ta wykluczaÅ‚a olej sÅ‚onecznikowy i wiesioÅ‚kowy, - dieta Cambridge – ubogokaloryczna i ubogobiaÅ‚kowa dieta uzupeÅ‚niana potasem; przede wszystkim stosowana w leczeniu otyÅ‚oÅ›ci, - dieta metanolowa Hentziego – z wykluczeniem fruktozy i pektyn zawartych w nie obranych owocach, sokach owocowych, - dieta bogatowitaminowa Klennerscha – z zaleceniem bardzo dużych dawek witamin, szczególnie A, C, D, łączÄ…ca siÄ™ jednak z ryzykiem wywoÅ‚ania objawów zwiÄ…zanych z nadmiarem witamin, - dieta cerebrozydowa – z uzupeÅ‚nianiem diety podstawowej przetworami cielÄ™cego i Å›wiÅ„skiego móżdżku (szczególnie byÅ‚a popularna w Stanach Zjednoczonych), - dieta Agranoffa i Goldberga – z wykluczeniem z żywienia mleka i jego produktów, - dieta Lutza i Eckela – z caÅ‚kowitym wyłączeniem wÄ™glowodanów. Co warto wiedzieć o ważnych skÅ‚adnikach diety Wielonienasycone kwasy tÅ‚uszczowe i ich znaczenie Do kwasów tych zaliczamy kwas linolowy, linolenowy. Kwas gamma-linolenowy jest substancjÄ… przejÅ›ciowÄ… kwasu arachidonowego i oddziaÅ‚ywuje w swoisty sposób na procesy zapalne. W wiÄ™kszych iloÅ›ciach znajduje siÄ™ w oleju z wiesioÅ‚ka, sÅ‚onecznikowym, krokoszowym, oleju pestkowym z czarnej porzeczki. Natomiast kwas alfa-linolenowy również oddziaÅ‚ywuje korzystnie na hamowanie procesów zapalnych, znajduje siÄ™ w olejach z orzechów laskowych, sojowym i lnianym. Kwas arachidonowy Kwas ten wzmaga procesy zapalne, a dostarczany jest w produktach pochodzenia wyłącznie zwierzÄ™cego, m.in. w miÄ™sie, żółtkach jaj, mleku, maÅ›le. Kwas ten powstaje z przemian kwasu linolenowego, które sÄ… jednak dokÅ‚adnie przez każdy organizm regulowane. Dlatego spożywane w nadmiarze artykuÅ‚y spożywcze pochodzenia zwierzÄ™cego mogÄ… z tego punktu widzenia wzmagać procesy zapalne w stwardnieniu rozsianym. PotwierdzajÄ… to badania przeprowadzone przez Adama (1994), w których stwierdzono, że po wykluczeniu z diety produktów miÄ™snych po okoÅ‚o 2 miesiÄ…cach dochodziÅ‚o do wyraźnego obniżenia poziomu kwasu arachidonowego. Kwasy eicosapentonowy Zauważono, że Eskimosi, którzy prawie nie chorujÄ… na stwardnienie rozsiane, spożywajÄ… bardzo duże iloÅ›ci ryb bogatych w oleje rybne, zmniejszajÄ…ce procesy zapalne zwiÄ…zane z przemianami kwasu arachidonowego. Czynny kwas tÅ‚uszczowy zawarty w olejach rybnych nazywa siÄ™ kwasem eicozapento-nowym (EPA). Przeciwutleniacze Zadaniem przeciwutleniaczy jest doprowadzenie aktywnego tlenu do nieczynnego przy udziale caÅ‚ego Å‚aÅ„cucha przemian, w którym szczególnÄ… rolÄ™ odgrywajÄ… witaminy A, E i C oraz selen, miedź i cynk. IstotnÄ… rolÄ™ odgrywa tu zwÅ‚aszcza witamina E, znajdujÄ…ca siÄ™ w bÅ‚onie komórkowej w bezpoÅ›redniej bliskoÅ›ci kwasu arachidonowego. Witamina A – Retinol Znajduje siÄ™ ona przede wszystkim w mleku i produktach mlecznych, a w produktach roÅ›linnych jako prowitamina (beta-karoten), którÄ… organizm przetwarza w witaminÄ™ A. Jej wchÅ‚anianiu pomagajÄ… oleje roÅ›linne i tÅ‚uszcze, a Å›wiatÅ‚o, wysoka temperatura i kontakt z tlenem doprowadzajÄ… do jej rozpadu. Z tego wzglÄ™du warzyw i owoców nie powinno siÄ™ gotować, a spożywać je np. utarte z kilkoma kroplami oleju, np. z oliwek. Witamina C – Kwas askorbinowy W chorobach zapalnych, a wiÄ™c również i stwardnieniu rozsianym wystÄ™puje wzmożone zapotrzebowanie na tÄ™ witaminÄ™ i aby je zapewnić wystarczy okoÅ‚o 200 mg dziennie (np. szklanka soku z czarnej porzeczki co rano). CaÅ‚kowite wchÅ‚anianie dokonuje siÄ™ w jelitach, a nadmiar witaminy C wydalany jest przez nerki. Witamina ta znajduje siÄ™ w owocach i warzywach, a pamiÄ™tać należy, że w najwiÄ™kszej iloÅ›ci w wierzchnich warstwach, tj. w skórce i tuż pod niÄ…. ObierajÄ…c wiÄ™c grubo owoce i warzywa, gotujÄ…c je – w bardzo znacznym stopniu obniżamy zawartość tej witaminy. Witamina E – D-alfa-tokoferol W stwardnieniu rozsianym wystÄ™puje zwiÄ™kszone zapotrzebowanie na tÄ™ witaminÄ™. WystÄ™puje ona przede wszystkim w nasionach i pochodzÄ…cych z nich olejach i tÅ‚uszczach. W aptekach witamina E dostÄ™pna jest w kapsuÅ‚kach, pamiÄ™tać jednak należy, że stosowanie jej w nadmiernych dawkach może wywoÅ‚ać skutki niepożądane ze wzglÄ™du na to, że witamina ta nasila proces tworzenia siÄ™ globulin odpornoÅ›ciowych. Zalecana dawka w stwardnieniu rozsianym nie powinna przekraczać 400 I.E. alfa-tokoferolu dziennie. Pierwiastki Å›ladowe: selen, miedź, cynk Ze wzglÄ™du na intensywnÄ… eksploatacjÄ™ gruntów rolnych ziemia zawiera coraz mniejsze iloÅ›ci selenu. RoÅ›liny nie sÄ… wiÄ™c w stanie zabezpieczyć w peÅ‚ni potrzebnych iloÅ›ci tego pierwiastka. Ma on znaczenie szczególne, bowiem uczestniczy w przemianie witaminy E, dlatego też uzasadnione jest uzupeÅ‚nianie dawki do 200 mcg dziennie. Codzienna dieta zawierajÄ…ca ziarna sÅ‚onecznika, wiórki kokosowe, ewentualnie pistacje zapewnia wÅ‚aÅ›ciwe poziomy selenu, miedzi i cynku. WiadomoÅ›ci o czynnikach nasilajÄ…cych procesy zapalne Czynniki wzmagajÄ…ce procesy zapalne to żelazo, alkohol, papierosy i stres. Å»elazo ma szczególne znaczenie w chorobach zapalnych i za wysoki jego poziom może je nasilać. Jedna lampka czerwonego wina podnosi nastrój, ale podnosi też ilość antyutleniaczy. Alkohol jest szczególnie niebezpieczny, ponieważ nasila procesy zapalne poprzez zwiÄ™kszenie procesu oksydacji kwasu arachidonowego. Podobnie dziaÅ‚a palenie papierosów. Szczególnie szkodliwe dziaÅ‚anie wywoÅ‚uje stres, wywierajÄ…c niekorzystny wpÅ‚yw na wszystkie procesy utleniania. Tak wiÄ™c zdrowy i higieniczny tryb życia jest dla pacjentów ze stwardnieniem rozsianym szczególnie ważny. Praktyczne wskazówki W kontekÅ›cie wyżej przedstawionych danych widać, że ważnÄ… zasadÄ… jest dieta uboga w kwasy arachidonowe. Kwasy te znajdujÄ… siÄ™ we wszystkich produktach pochodzenia zwierzÄ™cego, czyli w wÄ™dlinach, jajkach, serze, mleku. JednoczeÅ›nie znajdujÄ… siÄ™ też w produktach pochodnych: m.in. w makaronach, ciastach, pieczywie. Ilość kwasów arachidonowych w mleku jest niewielka i jest jeszcze obniżona w mlekach odchudzonych, tj. z zawartoÅ›ciÄ… 1,5-2% tÅ‚uszczu. Ze wzglÄ™du na dostarczanie organizmowi potrzebnego wapnia nie należy rezygnować z mleka. CaÅ‚kowita rezygnacja z miÄ™sa jest możliwa, ale niewskazana, ponieważ miÄ™so dostarcza wartoÅ›ciowego biaÅ‚ka, żelaza i pierwiastków Å›ladowych. U chorych ze stwardnieniem rozsianym zaleca siÄ™ wiÄ™c stosowanie tylko dwóch posiÅ‚ków miÄ™snych w tygodniu. Ryby, szczególnie tÅ‚uste, takie jak: makrela, Å›ledź, Å‚osoÅ›, sÄ… jedynym źródÅ‚em kwasu eicosapentonowego. Zaleca siÄ™ w tygodniu dwa posiÅ‚ki rybne. Razem z rybÄ… dostarczamy organizmowi wartoÅ›ciowego biaÅ‚ka, jodu i pierwiastków Å›ladowych. Ryby można zastÄ…pić częściowo daniami z soi. Oleje: sojowy, lniany, rzepakowy zawierajÄ… kwas alfa-linolenowy, który w organizmie zostaje przetworzony do kwasu eicosapetonowego. W pozostaÅ‚ych dniach tygodnia zaleca siÄ™ dietÄ™ wegetariaÅ„skÄ…, celem utrzymania niskiego poziomu kwasu arachidonowego. Należy zwracać uwagÄ™ na przyrzÄ…dzanie posiÅ‚ków, celem utrzymania w peÅ‚nym skÅ‚adzie witamin i pierwiastków Å›ladowych. Niewskazane jest stosowanie pustych dostarczycieli energii typu alkohol, biaÅ‚e pieczywo, cukier i sÅ‚odycze. Jednostronna dieta zawsze jest szkodliwa i zÅ‚a. Szczególnie pamiÄ™tać należy, że chory organizm potrzebuje wystarczajÄ…cego i wyważonego wyżywienia. Podstawowe ograniczenia i zalecenia dietetyczne w SM Ograniczenia: 1. Warto zrezygnować z tÅ‚uszczów zwierzÄ™cych takich jak: masÅ‚o, smalec wieprzowy, gÄ™si i stosować margarynÄ™ dietetycznÄ… oraz oleje roÅ›linne. 2. Spożycie miÄ™sa warto ograniczyć do 2 x w tygodniu. Uważać należy, by porcje nie byÅ‚y zbyt duże, unikać wÄ™dlin i podrobów. 3. Bardzo ważne sÄ… produkty mleczne, ale muszÄ… to być produkty ubogie w tÅ‚uszcz: 1,5% Å›wieże mleko, 1,5% jogurt, 10% kwaÅ›na Å›mietana, 10% Å›mietanka do kawy, chudy twaróg. Powinno siÄ™ unikać wÄ™dlin i w zamian stosować twardy ser o zawartoÅ›ci tÅ‚uszczu nie wiÄ™kszej jak 45%. Unikać peÅ‚nego mleka. 4. Nie należy jeść wiÄ™cej niż dwa żółtka na tydzieÅ„, a zamiast żółtek stosować roÅ›linne Å›rodki wiążące. Warto spożywać makarony nie zawierajÄ…ce jajek. Zalecenia: 1. Dwa do trzech razy w tygodniu zaleca siÄ™ dania z ryb. 2. W codziennej diecie powinny być owoce i warzywa: bogate w biaÅ‚ko owoce strÄ…czkowe i grzyby; bogate w wapÅ„ warzywa: saÅ‚aty, koper, brokuÅ‚y, szpinak, jarmuż, orzechy, nasiona, buraki. 3. PamiÄ™tać należy, że dania z soji (tofu) zastÄ™pujÄ… miÄ™so i mogÄ… być podawane 2-3 razy w tygodniu. 4. Codziennie powinno siÄ™ jeść produkty peÅ‚noziarniste np.: chleb peÅ‚noziarnisty, ryż, makaron (bez jaj), pÅ‚atki owsiane, także z orzechami. Polecane i niepolecane artykuÅ‚y spożywcze. źródÅ‚o: pacjent.neuro.med.pl |
Powrót :: Drukuj :: E-mail |
Komentarze są własnością ich autorów. Nie ponosimy odpowiedzialności za ich treść.